Yi Jing

Yi Jing (Ji King, I Ching; ejtsd: ji csing) magyarul a Változások Könyve, ősi jóskönyv, szimbólumok gyűjteménye. Több ezer év bölcsességének eszenciája, amely a 8 trigram (Ba Gua) kombinációjából született 64 hexagramon keresztül tárja fel előttünk a világ rejtett összefüggéseit. Eredeti célja a sors megismerése.

„A szent bölcsek megalkották a Jeleket, hogy általuk a jelenségek felismerhetők legyenek. A jelekhez véleményeket fűztek, hogy világossá váljék az üdv és a baj.” (Richard Wilhelm fordítása alapján Pressing Lajos)

Az ősjelek vagy trigramok három vonalból épülnek fel, a folytonos a szilárd (yang), a megszakított pedig a lágy (yin) vonal. Két ősjel (trigram) egysége alkot egy hexagramot, s az alkotóelemek tulajdonságainak együttes hatásából bontakozik ki az új, immár 6 vonalból álló jel, a hexagram értelme.

A Yi Jing az egyik legrégebbi írott mű, melynek ma ismert formája évezredeken keresztül alakult ki, eredetét i.e. 3300-ra teszik. Keletkezését összefüggésbe hozzák a kínai eredettörténet kiemelkedő személyiségével, Fu Xi-vel, a jelek sorrendjét és az első magyarázatokat pedig Wen király és fia alkották meg, majd Konfuciusz írt hozzá bővebb kommentárokat.

Az Yi Jing-et Európával a 17. században Pekingben missziót teljesítő jezsuiták kezdték megismertetni. Az ő munkájukra figyelt fel Leibniz, német filozófus-matematikus, aki párhuzamot fedezett fel a yin és yang bináris rendszere és saját, kizárólag az 1-es és 0-ás szemjegyre épülő számtani rendszere között. (Forrás: Wikipédia) A bináris, azaz kettes számrendszer a mindennapi életünk részévé vált elektronikus eszközök és a számítógépes rendszer nyelve!

A mai kor embere számára az Yi Jing nemcsak egy jóskönyv, hanem segít újra felfedezni az ember és természet egységét. Kiváló útikalauz mindazok számára, akik tudatosan választották az önismeret fejlesztésének útját.

Vissza a kincstárhoz.