A kínai naptár

A szoláris és lunáris naptár

Kínában kétféle naptár használatos, a szoláris és a lunáris naptár.

A szoláris naptár, amit Hsia- (Xia) vagy farmer naptárként is ismernek (a földműveseket segítette a munkájukban), a Nap állásának megfigyelésén alapult.

A Föld a Nap körüli pályáját 365 és egy negyed nap alatt teszi meg, így négyévente 366 napos évvel számolunk.

A kínai szoláris naptár hasonlít a mi nyugati naptárunkhoz. A különbség az, hogy a kínai évkezdet a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség közötti időszak felezőpontjára (február eleje) esik, ezt nevezik a „Tavasz Kezdetének”.

A szoláris naptárban 24 periódusra osztottak egy évet, aminek 4 fő időpontja a tavaszi és őszi napéjegyenlőség, illetve a nyári és téli napforduló. A kínai szoláris naptár mezőgazdasági céllal készült, ezért nem meglepő, hogy az év felosztása során ezzel kapcsolatos kifejezéseket használnak. Pl. Esővíz, Rovarok Ébredése, Gabonaeső stb.

A 12 hónapot a 12 állatövi jegy alapján nevezték el. Az első hónap, a Tigris (február), a második a Nyúl hava (március) és így tovább.

A lunáris naptár a Hold Föld körüli mozgásának megfigyelésén alapszik. A Hold kb. 29,5 nap alatt teszi meg pályáját, ezért nehezen összeegyeztethető a szoláris ciklusokkal. A lunáris hónapok – amiket a szám szerinti sorrendjük alapján neveztek el – 29 vagy 30 napból állnak. Az évszakfordulók időpontjai mindig ugyanarra a hónapra esnek. Mivel a lunáris év kb. 354 nap, és a kínaiak szerették volna összehangolni a kétféle naptárrendszert, ezért kb. 3 évente még egy hónap beiktatásával korrigálják a különbséget.

A kínai asztrológiai módszerek mindkét naptárrendszert alkalmazzák: pl. a Négy Pillér asztrológia a szoláris, a Lila Csillag asztrológia a lunáris naptárt. A Feng Shui-ban a szoláris naptárral dolgozunk.

A 12 ügyeletes tiszt

A kínai kultúrában nagy hagyománya van annak, hogy meghatározzák a fontos események kedvező kezdőidőpontját. Ennek egyik egyszerűen használható eszköze a 12 Ügyeletes Tiszt (Jian Chu). A módszer alapvetése, hogy minden egyes napot egy meghatározott, csak arra a napra jellemző qi-minőség ural, melyek 12 naponta ciklikusan ismétlődnek. Az egyes minőségek más-más fajta tevékenységre teszik alkalmassá az adott napot, innen a név: 12 Ügyeletes Tiszt. Ez az egyszerű technika önmagában kevésbé hatékonyan használható, de az egyéb dátumkiválasztást szolgáló módszerek finomítására tökéletesen alkalmas.

Vissza a kincstárhoz.