Négy Pillér Forródrót

Kedves Tanácsadó! 3 éve elváltam, 21 éves leány gyermekemet egyedül nevelem. 19 éves fiam édesapjával maradt. Anyagi gondjaim egyre rosszabbodnak, nem igazán látom a kiutat, hogy talpra állhassak. Már a harmadik munkahelyemen dolgozom. Itt végre jól érzem magam, csak a vendégeim száma lett kevesebb.

Nagy változások vannak jelenleg is az  életemben. Baráti kapcsolatok is lezárulnak. Sok, hirtelen bekövetkező, egyik napról a másikra történő változásokat élek meg. Próbálok elmélyülni, meditálni, keresni a helyem és szerepem az életben. Ez jó, mert végre helyére kerülnek a dolgok az életemben. Párkapcsolataim sajnos kudarccal végződnek. Vagy a nagy korkülönbség miatt, vagy a nagy távolságok miatt.

Tudom, talán kicsit naivnak tűnik majd a kérdésem, de hátha van megoldás.  Miben kell változtatnom, ha egyáltalán kell-e, hogy végre rendeződjenek az anyagi, és szerelmi dolgaim. Szeretném végre megtalálni a páromat, és rendezni a pénzügyi gondjaimat.

Kedves Hölgyem!

Kérdése egyáltalán nem naiv, és amint látni fogja, nagyon is sok miértre választ ad a képlete!

Párkapcsolati gondjainak tekintetében speciális típusú képlete azt mutatja, hogy a fellépése, talán kissé metszően kritikus attitűdje az, ami távol tartja Öntől a férfiakat, azokat is, akiket már gyakorlatilag maga mellett tud. A hónap ágán lévő Fém elem jelenti Föld Nap Mesterének a Teljesítményt, amely az illető személy viselkedését, megjelenését is jelenti egy képletben. Ez a Fém ütközik az év ágán lévő jin Fával, azaz a Hatalom elemével, mely egy hölgy esetében a férfiakat reprezentálja. A Fém erős, ellenben a Fa gyenge, a Tigrisből eredő asszisztencia nagyon távoli a számára. Ez eleve olyan szituációt jelent, amelyben meglehetősen nehéz a férfit megtartani. A Tigris és a Kígyó – mely a Házasság teremben található – kapcsolata instabillá teszi a párkapcsolatait, de magát az otthont, a családi hátteret is. Az mostani nagyperiódusban (2002-2011) a Fém ereje teljében van, és maga a szerencsepillér is a képletben meglévő Fém-Fa konfliktust tükrözi, nehézzé téve minden törekvését egy harmonikus kapcsolat kialakítására. Ugyanezen jellemzőik miatt feltételezhető, hogy a férjével való konfliktusai a 2004-2005-ös években éleződhettek ki, amikor szintén a Fém és Fa ellentéte uralkodott.

A képlet adottságai miatt két területen kell dolgoznia. Egyrészt rendelkezésére áll nagy mennyiségű Erőforrás, melyet a képletben a Tűz jelenít meg. Az Erőforrás képes kontrollálni a Teljesítményt, melyet úgy lehet lefordítani, hogy a tapasztalatai és a vele született intelligenciája, tudása révén képes a cselekedeteit, a megnyilvánulásait a megfelelő mederbe terelni. Másrészt valószínűleg Önnek is feltűnt már, hogy a képletében nincs Víz, ami pedig egy nyáron született Nap Mesternek a legfontosabb energia, mely kiegyensúlyozóan hat a képletre, a Víz aspektusainak megvalósításával pedig az életére. A Víz szerepe nem csak az, hogy „lehűtse” forró képletét, de a Fa és Fém konfliktusát is megszünteti. Törekedjen a higgadt, nyílt és őszinte, szeretetteljes kommunikációra! Ezt jelenti a Víz. A 10 éves periódus fennmaradó részében a Fa ereje teljében lesz, aktuálissá téve a párkapcsolat kialakításához kedvező Hatalom energiáját, de Fémmel együtt érkezik, ezért (potenciális) partnerével szemben törekedjen a megfelelő hozzáállásra. A meditáció és az önmagába mélyedés Víz jellegű tevékenység, ne hagyja abba!

Ami az anyagi problémáit illeti, szintén a Vízhez kell visszakanyarodnunk. A Víz jelenti ugyanis a képletben a Gazdagság elemét. Mivel a Víz teljesen hiányzik a képletből, ez meglehetősen nehézzé teszi az Ön számára az anyagi jólét megteremtését. Erre lehetőségei azokban az években adódnak, amikor a Víz megjelenik az adott időszakra (10 év, év, hónap) jellemző energiák között. A 2007, 2008, 2009-es évek meghozták ezt az energiát, de képletének és életének kiegyensúlyozásához Önnek kell tennie azzal, hogy megteremti a Vizet. A karrierre szintén kihat a Fém-Fa ütközés, valahogy úgy, hogy szeretné a változást, de nincs meg hozzá a kellő határozottság, képes már az elején elbizonytalanodni.

Levele alapján úgy tűnik valamilyen szolgáltatásban dolgozik. A szépséggel kapcsolatos munkát végez? A képletében domináló Tűz miatt ez is jó választás, ha a Víz aspektusait is megvalósítja a munkája során. Mindenképp változatos tevékenység javasolt Önnek, lehetőleg nem helyhez kötött. A kommunikációval, utazással, segítségnyújtással, gyógyítással, magával a vízzel mint anyaggal kapcsolatos ágazatok megfelelőek.

A következő szerencseperiódus még nélkülözi a Vizet, de nem kedvezőtlen időszak. Minden törekvése irányuljon arra, hogy pótolja a Vizet az élet minden területén, beszéljünk akár a sós ízek élvezetéről, vagy arról, hogy szabadidejét is töltse víz mellett, ússzon, vagy testedzésként válasszon áramló típusú mozgásformát (pl. tai ji ). Képezze magát, mélyedjen el Önmagában, de élje meg a szabadságot, a folyamatos változást, és legfőképpen forduljon szeretetettel embertársai felé. Kiegyensúlyozott állapotban könnyebben magához vonzza a jobb lehetőségeket!Korábbi esettanulmányok

5. eset

Kedves Tanácsadó! Párkapcsolati gondokkal küzdöm, mindig is a nem megfelelő férfiakat fogtam ki. A legutóbbi kapcsolatom 3 évig tartott, de az utolsó év már nagyon rossz volt, híztam 20 kilót és elvesztettem minden önbizalmam. Mióta nem vagyok tartós kapcsolatban sok időt töltök az internetes társkereső és felnőtt oldalakon, de ott is mindig elkötelezett férfiakkal kerülök kapcsolatba, akik a csak szexuális élményt keresik. Miért van ez?!

Az Ön Nap Mestere a jin Fém a nap ágon, sok Fém segítővel, és jelentős mennyiségű és erejű Föld támasszal, egy erős Fa év pillérrel, mely a Gazdagságot reprezentálja, egy kevés Vízzel, ami a Teljesítmény és van valamennyi Tűz is. A Nap Mestere igazából se nem erős, se nem gyenge, de meglehetősen hideg; így ami igazán hiányzik neki, amire a leginkább szüksége van az egyensúlyhoz, az a Tűz. A képletben a Tűz jelenti az ún. Hatalom elemét, mely egy nőnél a férfiakat reprezentálja. A problémák abból adódnak, hogy bár a Tűz a képletben közel van a személyét jelentő Nap Mesterhez, télen (amikor született) erőtlen. A Tűz egyik gyökere a képletben az óra pillérében van, ami a szexualitást nagyon fontossá teszi az életében. Másrészről meg kell néznünk az ún. Házasság termet, mely a Nap Mester alatt helyezkedik el. Itt csak Fémet találunk, ami ugyan jó lenne, de a Kakas egy speciális energiát jelent, amely a nem igazán szokványos és etikus szerelmi kapcsolatokat jelzi. Ez az energia sokszorosával aktivizálódott, ahogy 2008-ben belépett a jin Víz/Kakas nagyperiódusba. Nem csoda, ha az internetes társkeresést választotta, most valószínűleg Önnek is könnyebb egy futó viszonyba bonyolódni, mint a hagyományos módon ismerkedni, bár ezeket a kalandokat nem is igazán tudja bűntudat nélkül kiélvezni.

A férfi eleme, a Hatalom, Tűz-időszakokban kaphat erőre, és válik igazán kedvezővé. Ekkor válik könnyűvé normális párkapcsolat kialakítása a megfelelő partnerrel.

Ha végignézi az eddigi szerencseperiódusait: ezek nem hoztak Tüzet. 23-32 éves korában, a Kutyában ugyan látható egy kevés Tűz, de ez nem megfelelő minőségű. Ilyen esetben csak a Tűz években, illetve a nyári hónapok által jönnek rövidebb távon a megfelelő párkapcsolat lehetőségéhez kedvező energiák. A legközelebbi nagyperiódus, amikor használható Tűz jön, 20 év múlva lesz csak, de pl. jövőre nagyon energikus Tűz jön a Tigrissel, majd 2013, 2014 és 2015 is kedvező ilyen szempontból.

Az ideális partner az Ön számára egy olyan férfi, akinek a képletében sok a Tűz (nagy valószínűséggel nyáron született). Ez nagyban kompenzálná az Ön képletének hiányosságait.

A túlsúly oka a rengeteg Föld a képletben, mely mint Erőforrás az étkezést is jelenti. Általánosságban is több étkezésre sarkallja, de ebben a periódusban rengeteg stressz éri, és cselekvés helyett aggódik, a stresszt pedig evésben vezeti le. A Föld túlsúlyát kell kiegyensúlyozni. A Fa az, ami képes kontrollálni a Földet. Fogyasszon Fa típusú ételeket (nyers ételek általában, zöldségek, gyümölcsök stb.) és végezzen Fa típusú (nyújtó, szálkásító) testgyakorlatokat. A 2009-es tiszta Föld évben valószínűleg nem sikerült ezzel kapcsolatban gyökeres változást elérnie. A következő év erős Fát hoz, ami önmagában is pozitív változásokat eredményez, és segítségére lesz az életmódját érintő módosítások kivitelezésében is.4. eset

A párkapcsolatommal illetve az új munkahelyemmel vannak problémáim, lenne kérdésem. A párkapcsolatom 5 éve tart egy nem független férfival, aki májusig a főnököm is volt. Az 5 év alatt már jó párszor szakítottunk. Most éppen megint és nem igazán tudom a megoldást. Én nagyon szeretem őt, amit ő tud is, érez is (el is mondta). Szeretnék családot, gyereket. Nem tudom, hol rontom el, hogy nem jutunk előrébb. Június óta vagyok új munkahelyen, miután a "főnököm" elküldött (nem működteti a cégét, nem dolgozik). Nem érzem jól magam ott, mert egy arrogáns, emberileg nem tisztel senkit, erőszakos, állandóan üvöltő, iszonyatos ember lett a főnököm. Szeretnék másik munkahelyet találni, egyenlőre nem túl nagy sikerrel. Okai: túl alacsony bért kínálnak ill. még nincs diplomám, csak több éves tapasztalatom (főiskolát most szeptemberben kezdtem el).

Kedves Hölgyem!

Az Ön életének problémái szinte ugyanarra az okra vezethetők vissza képletében. Nők esetében a férfit az ún. Hatalom elem jelenti a képletben, mely ugyanaz az elem, ami a karrierrel kapcsolatos vizsgálódás tárgya.

Tehát az Ön jin Fa Nap Mestere számára a Hatalom eleme, a kedvező Fa jelképezi a férfiakat. Az óraág és a Nap Mester szoros kapcsolatából látszik, hogy nagyon szerelmes tud lenni, túlságosan is fontos, egyenesen idealizált az Ön számára a párkapcsolat, a társ; olyannyira, hogy az már korlátozó hatással van Önmaga kiteljesítésére és partnerére is.

Párkapcsolati problémák esetén a Házasság termet (a Nap Mester alatt) is alaposan meg kell vizsgálni, mivel ez jelképezi a tartós párkapcsolatot és a házasságot. Az Ön esetében a helyzet némileg ellentmondásos, amit le kellene tisztáznia Önmagában. A Kecske egyrészt egy speciális energia, ami hajlamosíthatja a nem teljesen etikus párkapcsolatokra, mint amilyen pl. egy foglalt férfivel való viszony. A Kecske törzs azonban olyan elemeket tartalmaz, amelyek a képlet egyensúlya szempontjából kedvezők Önnek, ezért is vágyja olyan nagyon a házasságot, a családot. A Kecskében lévő jin Fa fontos támasza lenne az óra ág jang Fájának, de sajnos gyenge ehhez a feladathoz. Ez újabb ellentmondást jelez: a párját a házasságon keresztül szeretné, de nem tudja megtartani.

Nem csoda, hogy ez az év párkapcsolati szempontból bonyodalmakat hozott Önnek! Az Ön meglehetősen erős jin Föld Nap Mestere a képletben rengeteg Földdel van körülvéve, ami nagy mennyiségben már versenytársakat, konkurenciát jelent Önnek. 2009. erős Föld év, ami túl sok a képletének. Az Ökör és a Házasság teremben lévő Kecske speciális módon találkozik. Az Ökör hatása a Házasság teremre nem kedvező, mélyen gyökerező konfliktusokat hoz felszínre. A 2009. év ágán érkező jin Föld újabb jele az esetleges vetélytársnak, amely féltékenységre adhat okot.

Ami a karriert illeti, ismét a Hatalom elemét kell nagyító alá vennünk, de most a másik aspektusából. A Hatalom jelképezi a karriert és az ambíciókat, a hatásos cselekvés képességét. Nap Mesterének és az óraágon lévő jang Fának a kapcsolata azt mutatja, hogy nagyon fontos az Ön számára a pozíció, de a nem reális elvárásokkal eleve elvágja Önmagától a ranglétrán való feljebb jutás lehetőségeit. Túl magasra teszi a mércét, egyből magasra tör, pedig megfelelőbb lenne a lassan, megfontolt lépésekkel való haladás. A jelenlegi év karrier szempontból is vetélytársakat hozhatott.

A megfelelő párkapcsolati és karrierlehetőség akkor esélyes az Ön számára, mikor a Fa elem ereje teljében van. Ezek a Tigris, a Nyúl és a Kecske évek, hónapok, nagyperiódusok. Amikor az ágon is megjelenik a Fa elem, járjon nyitott szemmel, nehogy elszalasszon egy potenciális partnert (vagy az előbbre jutás lehetőségét); de próbáljon tartózkodni a szerelmi háromszögektől és hasonló bonyodalmaktól.

A 2010. év Tigrise erős Fát hoz a képlethez, de nagy változásokat helyez kilátásba mind a párkapcsolata, mind a karrierje szempontjából. Elképzelhető, hogy élete teljesen más irányt vesz. Ne ijedjen meg egy munkahelyváltástól vagy szakítástól! Nem lesz könnyű év! De ha tudatosan munkálkodik élete rendbehozatalán, ebben az évben sikerülhet továbblépnie.

Jövőre (március végén) új 10 éves szerencseperiódusba lép, ami meglehetősen sok és erős Vizet hoz a képletéhez. A Víz a Gazdagság elem az Ön számára, így ebben a periódusban az anyagiakkal lesz elfoglalva, és valószínűleg az otthonára és az önképzésre is költenie kell. Mivel a sok Víz hűti a képletét, és visszafogja a képletében lévő Tüzet, ami a meleget adja, nagyobb gondot kell fordítania a Tűz erősítésére. A karrier és a párkapcsolat elvonja a figyelmét az élet többi területéről, de a Tűz az, ami segíti abban, hogy fókuszáltabbak és célratörőbbek legyenek a cselekedetei, a munkája (a Fém-Teljesítmény). A Tűz az Ön Erőforrása, ami pl. a veleszületett tudást, a tanulást és önképzést jelenti, de jelképezi az otthont is. Jól teszi, ha folyamatosan képzi Önmagát, vagy pl. az otthonát a Tűz elemnek megfelelően alakítja (ezzel persze vigyázni kell!). Végezzen olyan tevékenységeket, amelyekben örömét leli, szórakozzon! Baráti összejövetelek alkalmával fedezze fel, hogy nagyszerű háziasszony és vendéglátó! Éljen társasági életet és töltsön sok időt a szabadban napos időben!

Kérdéseire a válaszunk: ne tegye túl magasra a mércét se az álomállással, se a potenciális párjával kapcsolatban. Egyikkel szemben se legyenek irreális elvárásai! A társát próbálja meg megismerni és elfogadni olyannak, amilyen. Mivel a képletében erős a Fém elem, megnyilvánulásai időnként élesek és bántóak lehetnek; problémák esetén a veszekedés helyett a nagylelkűség, a nyílt és őszinte kommunikáció vezet célra.3. eset

Egy kedves, fiatal hölgy kéri segítségünket. Leírása szerint alkati adottsága, hogy deréktól lefelé túl „erős”, ami miatt nagyon kellemetlenül, csúnyának érzi magát. Időnként evéskényszer fogja el, ami után bűntudata van. Sokféle diétát próbált már, és rengeteg féle mozgásformát. Időlegesen sikerül is leadnia súlyfeleslegéből, de igazán sosem elégedett magával, és vissza is hízza, amit leadott. Életmód tanácsadásra lenne szüksége.

Kedves Hölgyem!

Elkeseredett hangú leveléből úgy tűnik, nagyobb szüksége van lelki támaszra, mint életmód tanácsokra. Az Ön képlete, ahogy láthatja, rengeteg, erős Víz Erőforrást tartalmaz Fa Nap Mesterének. Ennek a sok Erőforrásnak köszönhetően képletét nem lehet egyensúlyba hozni, speciális típusú. Kedvező elemei a Víz, a Fa és a Tűz, azonban a nagy mennyiségben lévő elem - főleg egy kedvezőtlen időszakban - megmutathatja negatív oldalát is. Az Ön esetében ez a sok Víz - mint Erőforrás - az evéssel kapcsolatos problémákra hajlamosítja. Annál is inkább, mivel nincs Tűz a képletben, ami a Nap Mestertől továbbvezetné az energiát, így az megreked, és súlytöbblet formájában halmozódik fel. Az étkezéssel kapcsolatban azt tanácsoljuk, a különféle, átmeneti eredményt hozó diétáktól tartózkodjon. Minden diéta valamiféle hiányállapotot hoz létre a szervezetben, logikus, hogy teste azonnal elkezd újra raktározni, mihelyt a hiányzó tápanyaghoz jut. Ez nem célravezető. Változtasson étkezési szokásain! Fordítson különös figyelmet az evés helyes módjára. Hagyjon megfelelő időt az étel elkészítésére és az étkezésre is. Az Önnek leginkább ajánlott ételféleségek a nyers zöldségek, gyümölcsök, a rostos ételek, halak és tenger gyümölcsei. Kevés húst fogyasszon és tartózkodjon a nagy mennyiségű édesség fogyasztásától. Leghatásosabb módon az ételek megfelelő társításával lehet igazi eredményt elérni a testsúlycsökkentés terén. Délelőtt egyen gyümölcsöket, utána pedig különítse el a fehérjét és a szénhidrátot a további étkezések során. Ezzel igazodik teste természetes ciklusaihoz.

Az Önnek legmegfelelőbb mozgásforma a nyújtó és szálkásító tornák, időnként cardio-gyakorlatokkal. Az egyszerű séta, vagy kerékpározás a tiszta levegőn hatásos, de kíméletes mozgás.

Az első azonban az önmagán való belső munka. Leveléből az tűnik ki, hogy nem tudja elfogadni önmagát, nincs szeretettel saját maga iránt. A teste sanyargatása helyett inkább lelki gyakorlatokat végezzen. A rengeteg Víz a képleten hajlamosítja a depresszióra és arra, hogy gondjait a lelke mélyébe rejtse. Nem véletlen, hogy a súlyfeleslegét is az alsó testtájékra „pakolja”, így védekezik. A képletében a Víz elemhez köthető egy speciális energia, amit a két Disznó mutat; eszerint gyermekkorában és (jelenlegi) fiatalkorában erős negatív lelki hatások érik a nőiségével kapcsolatban. Ha egy mód van rá, emiatt kerülje a fogamzásgátlók szedését, mivel elnyomják természetes ösztöneit egészséges női mivoltának megélésében. Az Ön egyik életfeladata a Vízzel és annak aspektusaival kapcsolatos. A Víz a szeretet, szeresse és fogadja el Önmagát, úgy ahogy van. Ne próbáljon megfelelni a címlapok hamis szépségideáljai által felállított mércének. A másik feladat a Tűz erősítése, mely maga az öröm és szenvedély.

A jelenlegi szerencseperiódusa és ez az év túl sok Földet hoz, ami zavarossá teheti gondolatait. Ne rágódjon, ne üljön otthon, járjon el társaságba, ahol elismerő pillantásokat arathat, vagy a barátai közé, ahol önfeledten szórakozhat. Jövőre illetve a 2012-ben kezdődő jang Tűz/Tigris periódusban az erős Fa és energikus Tűz kiegyensúlyozza képletét: kevesebb feszültség éri, nem fordul az evéshez, és gondolatai is a megfelelő mederbe terelődnek.2. eset

Egy édesanya hosszú levélben fordult hozzánk, ezért rövidítve összefoglaljuk 15 éves lányával kapcsolatos problémáját.
A lány szép, koránál idősebbnek látszó, vonzó jelenség. Egy ideje éjszakánként kimaradozik, rossz társaságba keveredett. A szülők elváltak, az édesapja nem korlátozza semmilyen szempontból.

Kedves aggódó Édesanya!

A leánya jin Fém Nap Mester. Rengeteg ember veszi körül, mely a Nap Mester közvetlen környezetében található Fém ágból és törzsekből látszik. Emiatt a Fém meglehetősen erős, valamint táplálja a hónap és év törzsében lévő Föld is. Azonban a képletből elsőre kitűnik, hogy nélkülözi a Vizet, mely nélkül a Föld sem igazán megfelelő táplálék. A Víz egyrészt jelenti a kommunikációt, ill. annak készségét. A hiánya jelzi az első nehézséget: nehéz a lányával szót érteni. A sok Fémtől eleve kissé rideg lehet, a Földtől konok, valószínűleg meg van győződve róla, hogy helyesen cselekszik, és a Víz hiányának hatására elképzelhető, hogy nehezen fejezi ki magát, nem egykönnyen nyílik meg.

A Víz ebben a képletben a Teljesítményt is jelenti, mely nélkül nehéz maga a cselekvés, az önkifejezés, a siker megvalósítása, az érvényesülés, az elismerés megszerzése. A Víz hiánya felébreszti szabadságvágyát, de valószínűleg az átlag kamaszokhoz képest is kevésbé tudja, hogy milyen irányba induljon tovább, érdeklődése nem fókuszált. Bizonyára Ön is el tudja képzelni, milyen frusztrációt okozhat mindez.

A képlet alapján a lányának kapcsolata Önökkel, a szüleivel sajnos nem kedvező. A hónap pillér az ún. Szülők Terme, melyben a jin Fém nem jelent kedvező kapcsolatot, amit az édesapa hozzáállása igazol is. A Kecske törzsben lévő száraz, tüzes Föld pedig nem a megfelelő Erőforrás, gondoskodás a jin Fém Nap Mester számára, vagyis az Ön nevelési szándékát sem éli meg pozitívan a kislány.

A Kecske havában született Fém ellenáll a Tűznek, mely a Hatalom eleme. Ez röviden annyit jelent, hogy a szigor és a nevelés, de még a jó tanács is lepereg róla, sőt még nagyobb ellenállást vált ki. Nem célravezető, ha ily módon próbál hatni gyermekére.

A képletben szerepel egyfajta speciális energia kombináció, mely nagyon intenzív szexuális hajlamot jelent. Ebben az esetben a Fém, amely erre nézve nem kedvező, hajlamosít helytelen kapcsolatokra, amelyek aztán gondokat, későbbi frusztrációt okozhatnak.

A 2003-ban elindult 10 éves szerencseperiódus erős Földje, és Tüze - az előbb leírtak miatt - nem túl jó időszak a lánya számára. Az erős Tűz lázadásra ösztönzi, a jang Fém pedig ütközik az év ág jang Fájával, ami problémákat jelez a „barátokkal”, melynek negatív anyagi vonzata is lehet.

Ez az év gyakorlatilag a kedvezőtlen Földet gyarapítja. Az Ökör és a Kecske ütközése jelzi a szülőkkel kapcsolatos problémákat, valamint az év jin Földje és a képlet év ágán lévő jang Fa egyesülésével szintén Föld keletkezik. Ez a lányának már végképp túl sok.

Mi lehet a megoldás?

A legfontosabb, hogy a lányában felhalmozódott energia megfelelő elvezetést kapjon. Mivel ennek lehetősége veleszületetten nincs meg a képletében, mesterségesen kell megteremteni. Ebben segíthet neki. Víz típusú tevékenységekre van szüksége, ami megfelelően kiegyensúlyozná. Jó hatással lenne rá az éneklés és a tánc is, ahol szép külsejét is megfelelő módon érvényesíthetné. Testhezálló sporttevékenység lenne számára például az úszás. A későbbiek során javasolt vízzel kapcsolatos, illetve nem helyhez kötött, mozgással járó foglalkozást választania.

Utazzanak el együtt víz mellé pihenni, ahol sikeresebben kezdeményezhet vele nyílt, őszinte beszélgetést. Ne faggassa, ne erőltesse, hagyja, hogy szépen lassan megnyíljon. Ha szigorral, kioktatással, korlátozással próbálkozik, biztosan falakba ütközik. Viszonyuljon hozzá szeretettel, megértéssel, kedvességgel és elfogadással, s nem utolsó sorban nagy-nagy türelemmel.

Minden jót kívánunk Önöknek!

1. eset

„Kedves Tanácsadó!
(…) A kérdésem elsősorban az lenne, hogy egészségi állapotom, megőrzése érdekében milyen ételek fogyasztása ajánlott, illetve hobbiként végzett tevékenységem, a borászkodás terén milyen sikerekre számíthatok a közeli és a távoli jövőben. Válaszukat előre is köszönöm. (…)”

Kedves Uram!

Első kérdésével a Négy Pillér analízisnek egy nagyon érdekes aspektusát célozza meg. A Négy Pillér szett vizsgálata során azokat az elemeket keressük, amelyek segítségével egyensúlyba hozható a képlet, vagyis az ember élete. A testtel konkrétan a hagyományos kínai orvoslás foglalkozik, azonban testünk és lelkünk egymás tükre, így a Négy Pillérből is nagyon jól látható, hol vannak az illető személy egészségi szempontból gyenge pontjai, amit az elsők között a megfelelő étkezéssel lehet kiegyensúlyozni.

Az Ön esetében a legszembetűnőbb, hogy a Fa elem teljesen hiányzik a képletéből. A Fa a májat és az epehólyagot reprezentálja, valamint az inakat és a szemet. Vigyázzon az érintett szervekre, ezek az Ön gyenge pontjai. Tanácsoljuk, hogy fogyasszon Fa típusú és savanyú ételeket. Ha szereti a húst, a szárnyasokat részesítse előnyben. Ízesítsen citromlével, ecettel, bátran használjon petrezselymet, bazsalikomot, tárkonyt és kaprot. Tejtermékek közül a túró, a joghurt, a kefír, az aludtej és a tejföl tanácsolt. Ajánlott zöldségfélék a póréhagyma, a sóska, a spenót, a mangold, a rukkola, a pitypang, a zellerszár, az (ecetes) uborka, a paradicsom, a fejes saláta, a savanyú káposzta. Fa jellegű gyümölcsök a cseresznye, a málna, a csipkebogyó, a szőlő, a szilva, a kivi, az ananász, a pomelo, a narancs, az eper, a citrom, az egres, az alma, a meggy, a fekete áfonya, a szeder, a piros ribizli. A sort még lehetne folytatni, ezért hadd ajánljuk figyelmébe dr. Ilse-Maria Fahrnow és Jürgen Fahrnow könyvét az öt elemen alapuló táplálkozásról, melyben részletesebb felsorolást és útmutatást találhat az étkezéssel kapcsolatban. Végezzen nyújtó gyakorlatokat az inak védelméért, ha felzaklatják, engedje ki a mérgét, lazítson!

A következő szerencseperiódus (jin Víz/Nyúl-jin Fa) a Víz és a Tűz ütközése miatt érrendszerrel kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet. Nagyon fontos a megelőzés, ezért rendszeresen ellenőriztesse vérnyomását. Mértékkel fogyasszon vörösbort, ami így nem károsítja a máját, de jó hatással van a szívére és érrendszerére. Természetesen nem tanácsolt a sok kávé és a túl fűszeres, csípős ételek, a vörös húsok fogyasztása, a tömény ital és a túl zsíros ételek sem. A szív és érrendszert a tiszta levegőn végzett mozgás támogatja leginkább. A Víz és Tűz közötti ellentétet a Fa elem hidalja át, ezért mielőbb alakítsa át étrendjét a fentieknek megfelelően.

Második kérdésével gyönyörű példát szolgáltat. A Négy Pillér analízisben ugyanis a legnagyobb hangsúly a megfelelő cselekvés kiválasztásán van, amely által az ember képes egyensúlyba hozni önmagát. Ami a borászkodást illeti, az Ön esetében ez az elfoglaltság tökéletes választás! Gyenge Tűz Nap Mesterének Fára és Tűzre van szüksége, valamint az erős Fém gyengítése érdekében Vízre, s ezeket az elemeket a szőlővel és borral kapcsolatos tevékenység kiválóan reprezentálja és erősíti. A képletből látszik, hogy az Ön életében egy szívből jövő tevékenység – mint pl. egy hobbi – az, ami kiegyensúlyozhatja a képletét, az életét.

Ami a borászati sikereket illeti, a nyilvános elismerés ideje a Föld periódusokban érkezik el. A 2009-es év (jin Föld/Ökör) ilyen szempontból nagyon kedvező. Ilyenkor a befektetett munka az élet minden területén széles körben kap figyelmet, meghozza látványos gyümölcsét.

De mit jelent Önnek a siker? Pénzt, díjakat? Vagy kiegyensúlyozott, örömteli életet? Ön már azzal sikeres embernek mondhatja magát, hogy megtalálta azt a típusú cselekvést, ami egyensúlyt és boldogságot hoz az életébe! 2010-től elképzelhető, hogy másra irányul majd élete fókusza, de kedvtelését soha ne hanyagolja, egyszerűen csak élvezze, foglalkozzon a szőlővel és a borral szívvel-lélekkel!