Gondolatok a kételkedőkhöz

„A szkeptikusok a tapasztalati bizonyítékot tartják igazán fontosnak, mert ez kínálja talán a legbiztosabb módszert egy állítás érvényességének megállapítására.” (Wikipédia)

Pavilon a hegyekben

Elődeink azt hitték, lapos a Föld, és aki mást állított, azt megégették. Ma már tudjuk, hogy gömbölyű...

Látva a Feng Shui modern irányzatait népszerűsítő riportokat, melyek kínai csecsebecsék használatára buzdítanak, ettől várva életünk jóra fordulását, érthető, hogy néhányan ezoterikus hókuszpókusznak tartják e módszert, és igazuk biztos tudatában elnézően mosolyognak vagy heves támadásba lendülnek vérmérsékletüktől függően, amikor szóba kerül a téma.

Sajnos még nagyon kevesen ismerik a Feng Shui tradicionális iskoláinak alapelveit hazánkban, amelyek azonosak a hagyományos kínai orvoslás alapjaival. Az akupunktúra hatásosságát már az orvosi körökben is elfogadják, sőt – a természetgyógyászati törvény értelmében – kizárólag orvosok gyakorolhatják, több éves képzés után.

Mindkettő lényege a qi, vagy életenergia áramlásának törvényszerűségein alapszik – mivel nincs olyan magyar szó, mely pontosan visszaadná a „qi” valódi értelmét, jobb híján energiának, életenergiának fordítjuk, leegyszerűsítve eredeti jelentését.

Sokan sajnos nem tudják elfogadni és megérteni, hogy létezik valami, ami nem látható és tudományosan nem magyarázható, ennek ellenére mégis áthatja környezetünket és életünk meghatározó eleme.

Több ezer éves, a természet megfigyeléséből eredő tapasztalatokat nem lehet egy mozdulattal a szőnyeg alá söpörni, csak azért, mert a változások közvetlen ok és okozat közötti összefüggéseit a tudomány mai állásfoglalása szerint nem tudják bebizonyítani.

Olyan világban élünk, amiről már-már elmondható, hogy szélsőségesen racionalizált rendezettség jellemzi. Ahhoz, hogy az így felépített rendszer működhessen, ki kell zárni belőle mindent, ami irracionális. Ez viszont azt eredményezi, hogy elveszítjük a kapcsolatot mindazzal, ami az ember alkotta szabályok körén kívül esik.

Jogos önvédelem lenne mindez? Talán sokkal inkább önpusztítás, hiszen belekerülve a fogyasztói társadalom mókuskerekének csapdájába, nem vesszük figyelembe a természet törvényeit, és nem látunk tovább az orrunknál. Gondoljunk bele, merre halad „jól felépített” világunk...

Érdemes lenne mégis utánanézni, mi is a Feng Shui valójában, és hogyan használják már ősidők óta az emberek arra, hogy összhangban élhessenek környezetükkel.

Vissza az archívumhoz.