A tavasz ébredése; az eredet a feng shui szemüvegén át

Tavasszal téli álmából felébred a természet és a megújulást, az újrakezdést, a lehetőségek tárházát vetíti elénk… A környezetünk megszínesedik, életre kel. Az ősszel elhullajtott magvak erőre kapnak, hogy a bennük lévő növények megmutassák magukat. Az ébredő természet egy csoda, amit minden évben átélünk...


A tavasz számunkra természetes folyamat, pedig ha mélyen belegondolunk, akkor csodák sorozatának lehetünk szemtanúi.

Ha tudatosan figyeljük környezetünket láthatjuk, hogy minden periódikusan változik. Természetesnek vesszük, hogy tavasszal kizöldül a fű, kihajtanak a fák, virágba borul a természet.

Elgondolkodtak-e vajon azon, hogy milyen összehangolt események következménye ez? Honnan tudja a természet, hogy mi a dolga?

Nos, ez a harmóniának köszönhető, hiszen a természet harmóniában él saját magával. Összehangolja működését, figyelembe veszi a saját maga által teremtett állatoknak és növényeknek az igényeit és alkalmazkodik azokhoz. Szimbiózisban élnek egymással.

Sajnos az emberek – állatok, illetve emberek – növények kapcsolatáról ez már nem mondható el. Kizsákmányoljuk a természetet, kiirtjuk az állatokat. Sokszor még esélyt sem adunk arra, hogy védekezzenek. Megérkezett a tavasz lehetőséget adva embereknek, növényeknek, állatoknak, hogy megújuljanak, reprodukálódjanak.

Belegondoltak már, hogy miért a tavasz a szerelem évszaka? A legtöbb ember megújulásra, boldogságra, társra, családra vágyik...

Tavasszal ez az igény hatványozottan jelentkezik, hiszen süt a nap, hosszabbodnak a nappalok, sokkal jobb lesz a hangulatunk. Vagyis ugyan úgy viselkedünk, mint a természet.
Sokunk számára ez egy természetes folyamat, szinte tudomást sem veszünk róla, de ha néha megállnánk egy – egy pillanatra és elgondolkodnák ezen a jelenségen, számtalan csodát élhetnénk át.

Ilyen csodának számít egy kisbaba fogantatása, megszületése, felnövése és az elmúlás, ami sajnos elkerülhetetlen velejárója életünknek. Gondoljunk csak bele: minden nap csodát élünk át!

Ha vesszük magunknak a fáradtságot és tudatosan figyeljük életünket és a körülöttünk lévő világot, azt tapasztaljuk, hogy elmentünk olyan élmények mellett, amit eddig természetesnek vettünk.

A természet dinamikus változását, a körülöttünk lévő természeti törvényeket megfigyelve láthatjuk, hogy a természet részei vagyunk. Életünkkel (tudatosságunkkal) hozzájárulunk, sőt előidézzük az örökké változó világ dinamikus egyensúlyát.

„Aminek élete van, visszatér ahhoz, aminek nincs élete.
Aminek formája van, az visszatér ahhoz, aminek nincs formája.
Az élet szükségképpen változik, a változás nem teheti meg, hogy ne változzon.”

(Lie-ce)

Tavasszal, amikor megjelennek az első napsugarak, szinte mágnesként vonzanak ki bennünket a kertbe. Kíváncsian várjuk, hogy az első virágok mikor dugják ki a fejüket a földből...

Késztetést érzünk arra, hogy minél színpompásabb kertet alakítsunk ki magunk körül. Arra nem is gondolunk, hogy a kert kialakításával nagyban hozzájárul életünk minőségének alakulásában.

Az első és legfontosabb igényünk, hogy a tél maradványait eltakarítsuk, ezzel teremtve helyet, az új kialakulásának, a régi megújulásának.
A tisztaság és a rend, már egy igen jó alap a harmonikus élettér kialakításához.

Tavasszal figyelmünk a kert felé irányul. A jól összehangolt külső és belső tér, nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem elősegíti a qi áramlását, ezzel segíti a lakók életminőségét.

A természet ébredése magával hozza a vágyat, hogy virágot ültessünk, kiszellőztessük a gyepet, eltakarítsuk az őszről maradt lombot, hiszen a rend, a tisztaság iránti igény már fél siker mindennapjainkban.

A házunk körüli kert kisebb-nagyobb átalakításakor - tervezzük akár önállóan, vagy szakember segítségével - hasznos, ha a tradicionális Feng Shui alapelveit is figyelembe vesszük, mivel az ingatlan energiamintájának ismeretében a házunkat körülvevő és az ide belépő energiák minőségén már a kertben tudunk javítani.

A házunk, lakásunk tervezésekor ill. kialakításakor kérjük szakember segítségét, hogy a tradicionális feng shui alapelveit figyelembe tudjuk venni, hiszen a kertbe belépő energiák minőségén tudunk úgy javítani, hogy a házba érkezésükkor pozitív, jótékony hatásukat tudjuk kihasználni.

Az épület környezetének és a kertnek a rendbetétele elsődleges fontosságú, hiszen hiába a szépen berendezett otthon, ha kívül káosz és rendetlenség fogadja a házba érkező energiákat. Nem várhatunk kedvező változást egy belső harmonizációtól, ha a külső környezet megállítja a pozitív qi-t.

A kert rendezettsége és tisztasága nagyon fontos, hiszen otthonunkban hiába van rend, a külső negatív energiák kedvezőtlen hatást gyakorolnak ránk...

Az általános kertépítési irányelvek figyelembevételével a nyolc égtáj felől érkező qi minőségének megfelelően kijelölhetjük az ideális helyet a kerti építmények számára (medence, dísz tó, sziklakert, utak, ösvények, kerti grillező, lámpák, játszó és pihenőhelyek), melyek méretük és megjelenésük által is képesek befolyásolni környezetük, a kert energiáit. A mozgó víz és a kert bizonyos részein végzett aktív tevékenység kedvező energiákat erősíthet, de ha nem megfelelő a hely negatív hatásukat mutatják meg.

Színes virágok ültetésével segíthetjük az adott irányban uralkodó kedvező energiákat, vagy épp hatékonyan orvosolhatjuk a kedvezőtleneket. A nagyobb méretű növények, mint fák és bokrok megállítják a qi-t, és az öt elem valamelyikéhez sorolható formájukkal szintén befolyásolják környezetüket. Az egyedül álló magas fák túlságosan közel az épülethez általában negatívan hatnak.

A növénycsoportokkal beültetett és szabadon hagyott területekkel irányíthatjuk a kedvező hatású energia áramlását, és lehetőség nyílik a házunkat érő sha qi (ártó hatású energia orvoslására is).
Például egy sziklakertté átalakított, mesterségesen épített domb segítségével a házat érő negatív hatású qi elleni védelem biztosítható.

Így a kert elrendezésének hatására a házba érkező qi megerősödik, aktivizálódik, a negatív energiákat pedig gátolja kedvezőtlen hatásuk kifejtésében.

Az épített formák megválasztása, a méretarányok betartása, a színek összeállítása további lehetőséget adnak egy ideális „ tradicionális feng shui kert” kialakításához.
Egy jól kialakított kert hozzájárul életünk harmonizálásához, hogy kiegyensúlyozott életet élhessünk egy általunk kialakított oázisban.

A jól megtervezett, rendszeresen gondozott kertek belesimulnak környezetükbe, a táj jellegével összhangot alkotnak, igazodnak a ház stílusához és megfelelnek a lakók igényeinek.
A zöldövezetet nélkülöző városi épületek között, vagy a sokadik emeleten a külső környezetre gyakorolt befolyásunk sajnos korlátozott, de egy kisebb erkélyen is elhelyezhetünk néhány növényt, amelyek a megfelelő gondoskodást meghálálva képesek pozitívan hatni nemcsak a lakásba érkező energiákra is, hanem a lelkünkre is.Vissza az archívumhoz.