2011
a jin Fém-Nyúl év

Az asztrológia a legősibb kínai művészetek egyike. A legtöbb nyugati ember ismeri a 12 állatjegyet, de nincs tisztában azzal, hogy a kínai horoszkóp filozófiai és matematikai összefüggéseken alapul. Azt is kevesen tudják, hogy a régmúlt időkben a legfontosabb szerepet az államügyek intézésében játszotta. Ma már nem ez a fő alkalmazási területe, azonban manapság a világ minden táján emberek milliói fürkészik a kínai horoszkópot, útmutatást várva életük rendezéséhez.

A kínai kalendárium a 10 Égi Ág és a 12 Földi Törzs párosításán és ciklikus ismétlődésén keresztül mutatja be az idő változását. A 10 ág az öt elem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) jin és jang minősége. A 12 állatjegy (Patkány, Ökör, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Kecske, Majom, Kakas, Kutya és Disznó) a 12 törzs, melyek maguk is különböző elemek minőségeit hordozzák. A 10 ág és 12 törzs párosításával kapunk egy komplett 60 éves ciklust.

Ág jin Fém
Törzs Nyúl (jin fa)

A Nap állása szerint a (szoláris) újév 2011-ben február 4-én kezdődik, ami egyben a tavasz kezdetét is jelzi.

Mi várható a jin FÉM-NYÚL évében?

A Nyúl saját eleme, a Fa, a felfelé törekvés, a kreativitás, az élet, az állóképesség, a megújulás, az akarat, a tanulás szimbóluma, ezért a Fa elemhez tartozó iparágak kerülnek előtérbe ebben az évben. A teljeség igénye nélkül néhány példa: a textilipar, a divattervezés, az írás, a publikáció, a növénytermesztés, a botanika, a vallás, az oktatás és az élelmiszeripar. A fa az égtájak közül keletet szimbolizálja. A gazdasági életben a keleti országok előretörése, vezető szerepük növekedése várható.

Ez az év kedvez a művészetekkel, asztrológiával, kreatív dolgokkal foglalkozóknak, gyógyítóknak.

A fém elemet az igazságosság, a becsületesség, a megvilágosodás, az előrehaladás, a komolyság jellemzi, negatív tulajdonságait a számítás, a kritika, az intrika.

A Fém ág és a Fa törzs között – a tavalyi jang Fém-Tigris évhez hasonlóan – konfliktus van.

Emiatt várható, hogy a társadalomban kiéleződnek a viták, konfliktusok, viszont a Nyúl békés természetéből adódóan lehetőség nyílik ezek kedvező irányba terelésére. A Nyúl segít a nyílt konfrontáció, a viták, veszekedések kialakulásának elkerülésében.

A Fa-Fém ellentétének feloldásához az öt elem szempontjából a Víz nyújt segítséget: továbbra is őszinte, nyílt kommunikációra van szükség. A Nyúl a tárgyalásokat, a megfelelő diplomáciát segíti. A kommunikációban nagy szerepet játszik a TV, a rádió, a média, a számítógép és az internet.

A lehetőségek éve lesz ez mind az anyagiak, mind a kapcsolatok terén. Az üzleti élet helyreállítása, megerősödése elkezdődhet, de vigyázni kell, mert a ravaszság is itt ólálkodik a közelben. A Nyúl által képviselt nyugodt, higgadt hozzáállás a problémák gyors és ésszerű megoldását biztosítja.

A pompa, a gazdagság és a jólét igénye előtérbe kerül, és hajlamosak lehetünk a tékozlásra is. Vigyáznunk kell, hogy a munka és a szórakozás közötti érzékeny egyensúlyt megteremtsük, mert a Nyúl luxust szerető természete miatt megfeledkezik a megfontoltságról.

A Nyúl természetéből adódóan nyitottabbá válunk embertársaink felé, a szeretet és a béke lesz az irányadó. Előtérbe kerül az őszinteség, becsületesség, egymás iránti tisztelet. Az eddiginél fontosabbá válik a család, az otthon, a biztonság és a barátság. Figyeljünk oda az egészséges életmódra! Sportoljunk, sétáljunk, jógázzunk, meditáljunk szükség szerint. Fektessünk nagyobb hangsúlyt az egészséges táplálkozásra. Kedvező lesz ez az év életmódunk megváltoztatására.

Ez az év is mozgalmasnak ígérkezik, de korántsem diktál olyan veszett iramot, mint a tavalyi év állatövi jegye, a Tigris. A Nyúl ráér, nem siet, így tehát képesek leszünk a higgadt, megfontolt viselkedésre.

Vissza az archívumhoz.