Drága mulatság a Feng Shui?

Mikor lakásvásárlásba vagy -felújításba kezd valaki, és sikerül az új otthon megteremtéséhez szükséges forrásokat megszerezni, azon gondolkodik, hogyan tudná minél szebben és jobban kialakítani otthonát.

Előfordul, hogy korábbi ismeretei alapján a feng shui módszerével szeretné a családi fészek harmóniáját megteremteni. A bátrabbak vesznek egy feng shui témájú könyvet és ennek útmutatói alapján próbálkoznak. Mások az internetet böngészve akadnak rá különféle feng shuis oldalakra, és innen várják a segítséget. A tanácsadók tudása, felkészültsége nehezen állapítható meg a honlapon keresztül. Ráadásul a médiát és a világhálót ellepő sokféle irányzat közül nehéz kiválasztani azt, amiről egyáltalán úgy gondolhatjuk, hogy céljainknak legjobban megfelel.

Nem beszélve az ár kérdéséről.

Honnan tudhatnánk meg azt, hogy a kínált szolgáltatás és ára milyen viszonyban áll egymással? Vagy másképpen fogalmazva, a manapság oly divatos „ár-érték arányt” hogyan tudjuk megállapítani?

Kis utánajárással hiteles tanácsadókat találhatunk, akik a képzettségüket, diplomájukat, mestereik nevét és az oktatási intézményt, ahol tanulnak (!), feltüntetik. Az belátható, hogy a pénzt, időt és energiát nem kímélő tanulás során megszerzett diploma garanciát nyújthat arra, hogy komoly munka kerül ki a kezük közül. Magunkról szólva el kell mondanunk, hogy a hiteles tradicionális feng shui tanácsadó a diploma megszerzése után még nem „végzett”, folyamatos továbbképzésre van szükség és lehetőség ismereteink bővítésének céljából.

Belátható a különbség néhány könyv tanulmányozása, vagy a hétvégi gyorstalpalók és a több éven át tartó, nemzetközi mesterek által vezetett oktatás eredményessége között.

Milyen előnyökkel jár egy tradicionális feng shui tanácsadás? A feng shui nem egy egzakt tudomány, így hatásait közvetlenül nem bizonyíthatjuk be. A tanácsadó munkájának eredménye később válik nyilvánvalóvá, amikor a család beköltözik a házba. Életük új helyszínén kiegyensúlyozottságot, valamint pozitív változások sorát kezdik tapasztalni. Ügyfeleink azt szokták mondani, hogy „minden a helyére kerül”. Ezzel kapcsolatban nem szeretnénk ismételni magunkat, részletesen olvashat a témában az ide vonatkozó menüpontnál honlapunkon: Tanácsadás magánszemélyeknek.

Az utóbbi időben sokan megkerestek minket árajánlatkérésükkel, azonban a tanácsadás díját túl magasnak tartották. Gondolkodjanak el! Ameddig egy építész/tervező az engedélyeztetési terveit az épület bekerülési értékének 3-6%-ért készíti el, akár milliós nagyságrendben, a lakberendező pedig az igényektől függően négyzetméterenként 3.000-10.000 forintot kér el, addig a tradicionális feng shui tanácsadás díja mindezek tört része (lsd. árainkat), összességében néhány tízezer forintot tesz ki.

Tapasztalataink szerint, a feng shui tanácsadás gyakran olyan segítséget jelenthet a kreatív és műszaki érzékkel rendelkező lakástulajdonos számára - bár a feng shui nem lakberendezési módszer -, hogy akár a lakberendező költségét is megspórolhatja (ha csak pusztán a konkrét pénzbeli előnyét vesszük). A be nem kalkulált tanácsadás díja talán nem sok lemondással jár, amikor egy csempe négyzetméterének ára több ezer forint lehet. Csak egy példát említünk; nem is gondolják, milyen sok problémát okozhat energetikailag egy nem megfelelően kiválasztott színű burkolat, legyen az akármilyen divatos és drága. Felújítás, építkezés során érdemes a tanácsadás díját jó előre bekalkulálni.

Vissza az archívumhoz.