Feng Shui vs. Vaszati?

Az utóbbi időben több olyan hirdetés jelent meg az interneten, amelyekben a feng shui és a feng shui tanácsadók lejáratásával próbálják a vaszati iránt érdeklődők táborát gyarapítani. Ez a módszer nemcsak erkölcsileg kérdőjelezhető meg, tartalmát tekintve is arról árulkodik, hogy a szerzője nem ismeri a feng shui eredetét és az alapelveivel sincs tisztában.

Az elmúlt néhány évtized információáradata lehetővé tette számunkra, hogy távoli népek kultúráját megismerhessük, tanulmányozzuk. A vaszati (eredeti neve vasztu) az indiai nép ősi eredetű térrendezési metafizikai rendszere. A hindu vallás és életbölcselet szimbólumrendszerét használja fel.

(Aki szeretné részletesebben megismerni a vasztu módszerét, olvassa el az alábbi linken található 4 részes cikksorozatot: Vasztu, avagy a védikus otthonteremtés bölcselete)

A kínai eredetű feng shui elvei az ősi taoista bölcsességeken alapulnak, amit senkinek sem jutna eszébe megkérdőjelezni.

A tradicionális feng shui (ellentétben a modern, közismert BHS ágával szemben) független minden vallási irányzattól. Ezért nem helytálló az a nézet, miszerint az indiai eredetű buddhizmus kínai elterjedésével egyidős a feng shui.

A vasztu és a feng shui alapelvei látszólag hasonlóak, és csak felületes ismeretek birtokában lehet azt mondani, hogy az egyik magasabb szinten áll, mint a másik.

Mindkettő külön energetikai rendszerként működik.

Lehet mindkettő hatásos, a maga hatásterületén és rendszerében, a maga szintjén hozzásegíthet problémáink megoldáshoz.

Nincs értelme az egyik szakértőtábornak köveket dobálni a másikra, és aláásni segítő tevékenységét.

Vissza az archívumhoz.