A tévhitek jegyében

Decemberi írásunkat annak szenteljük, hogy tisztázzunk néhányat a Magyarországon Feng Shui címszó alatt elterjedt téveszmék közül. Ezek gyakran teljesen szükségtelen változtatásokra sarkallják azokat, akik az internetet ellepő általános, „feng shuis” praktikákat szeretnék alkalmazni.

Ezek a javaslatok egyfajta keleti lakberendezésnek állítják be a Feng Shuit, ami teljesen téves megítélés alá helyezte az autentikus irányzatot. Bár a lakberendezés és a Feng Shui motivációja hasonlónak mondható, hisz mindkettő célja a harmónia megteremtése, a kettő nem egy és ugyanaz.

A nyugaton elterjesztett népszerű Feng Shui irányzatok inkább csak taoista elméleti elemekkel (pl. az öt elem tana) fűszerezve rendezgetnek a lakásban.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a Feng Shui körül kialakult káoszt eloszlassuk.

Egyik kedves kérdezőnk egy népszerű internetes női oldal olvasgatása során bukkant rá olyan tanácsokra, melyek hatására a pénzügyi helyzetben bekövetkező javulást ígérnek. Lássunk ezek közül néhányat:

 1. Gazdagság sarok rendben tartása, sérült, törött, kellemetlen emlékű tárgyak, kacatok kidobása

  – a Feng Shui nem egyenlő a takarítással, és a lomtalanítással, a rend és a tisztaság természetes emberi igény kellene, hogy legyen. A felfordulás a qi áramlását akadályozza, mellyel kedvezőtlen körülményeket teremthetünk.
  A „gazdagság sarok” csak a „nyugati feng shuiban” létező fogalom.

 2. A fa elemű gazdagságsarok „aktivizálása” mozgó vízzel

  – nagyon óvatosnak kell lenni a különféle „vizes” tárgyak elhelyezésével! Az akvárium és csobogó többet árt, mint használ, ha nem a megfelelő helyen aktivizálja az energiát. A tradicionális Feng Shui szerint a mozgó víz elhelyezése a ház alaprezgésének megfelelően történik. Ezt pontos adatok alapján határozzuk meg és nem feltétlenül esik egybe a „a bejáratból nézve a lakás jobb oldali távolabbi sarkával”.

 3. fa anyagú bútorok alkalmazása a gazdagság sarokban

  – a tárgyaknak elsősorban nem az anyaga, hanem a formája és a színe az, ami befolyásolja a teret. Gondoljunk egy pirosra festett szekrényre. Készülhetett fából, mégsem a fa elemhez tartozik, hanem a tűz elem energiáját hozza be a lakásunkba.

 4. Csekkek száműzése a „gazdagság sarokból”

  – a fizetési kötelezettségek teljesítésére, és a bőség megteremtésére nagyon jó „teremtő” gyakorlatok vannak, melyek a tudat pozitív programozása által működnek, de ez nem a Feng Shui hatásköre.

 5. Tartózkodjunk az éles levelű szobanövényektől a „gazdagság sarokban”, válasszunk kerek levelű növényeket

  – a növények elhelyezése valóban fontos kérdés, hiszen erős fa energiát jelenítenek meg. Ez a jelenlegi 20 éves időperiódus uralkodó föld elemű energiájával konfliktusban van, így a lakás bizonyos területein (melyet nem a bejárat alapján határozunk meg) akadályozza a harmóniáért és a jólétért felelős qi működését. Azonban vannak olyan energiájú helyek, ahová kifejezetten előnyös növényeket helyezni, legyen az bármilyen levelű. Nem a növény levelének az alakja, hanem az egész növény habitusa a döntő.

Kérdezőnk: „Én, mint laikus olvastam ezeket a tanácsokat. Az a kérdésem Hozzátok, hogy mennyire hihetőek ezek a dolgok? Tényleg ilyen egyszerű lenne? És ez minden emberre ugyanúgy igaz?"

A kérdésre válaszolva: ha ez ilyen egyszerű lenne, valószínűleg a világon senki nem küzdene anyagi problémával. A fentiek alapján levonhatjuk a következtetést, hogy gazdagság sarkot kinevezni nagyon rizikós dolog.

Bár ezeket és az ehhez hasonló tanácsokat az „ősi térrendezési művészetnek” tulajdonítják, ezek és maga a rendszer is kb. 20 évvel ezelőtt született meg egy találékony ember fejében, aki a taoista alapelvekre építette fel saját módszerét.

Az, hogy ezeket az írott sajtót és a hálózatot ellepő – az eredeti Feng Shui alapelvei szerint téves - nézeteket, javaslatokat ki mennyire hiszi el, és mennyire bízik meg benne, mindenkinek szuverén joga. A tradicionális Feng Shui nem ilyen egyszerű, és nem ilyen általános. Minden lakás más; mint ahogyan két teljesen egyforma ember sem létezik, úgy két teljesen azonos ingatlannal sem találkozunk. Személyre szabott alkalmazása során a lakás/iroda egyedi energetikai képlete alapján értékeljük ki, hogy hol és milyen módon támogathatjuk a lakók anyagi jólétét segítő energiákat és hogyan gyengíthetjük a negatív hatásokat. Erre a feladatra kérjünk fel a tradicionális Feng Shuiban jártas szakembert, mert felelősségteljes feladat beavatkozni az energiák összjátékába.

Vissza az archívumhoz.