Feng Shui az üzleti életben

Az üzleti életben vezető pozíciót betöltő világcégek sokasága kérte már ki feng shui konzultáns tanácsát és használta ki az általa elérhető előnyöket. Nem kezdjük ismét sorolni őket, hiszen már rengetegen vannak, és az interneten bárki megtalálhatja az erre vonatkozó információkat.

Mi történik egy üzlet vagy iroda feng shui felmérése során? Milyen szempontokat vizsgálunk? Melyek azok a hatások és feng shui eszközök, amelyek sikerre vihetnek egy céget? Bizonyára sokakat érdekel ma ez a téma, mikor „általános gazdasági válsággal” küszködik szinte minden vállalkozás. Csodát természetesen a feng shui sem tehet, de nagyban képes befolyásolni, segíteni az üzlet működését.

Egy üzlet vagy iroda feng shui felmérése során az első, amit megvizsgálunk, az üzletmenetet elsősorban támogató energiák működése. A Repülő Csillag módszer segítségével felmérjük, hogy az üzlet tevékenységét segítő energiák kapnak-e megfelelő fizikai támogatást az épület és környezete által. Ilyen szempontból kiemelt fontosságú a bejárati ajtó elhelyezkedése, az ablakok és a belső közlekedési útvonalak is.

Nagyon fontos megnézni az egyes helyiségek energiáit külön-külön is, hiszen a vállalkozásnak otthont adó helyiségek energiái különböző tevékenységekre lehetnek alkalmasak. Más energiák támogatják pl. a könyvelést, a HR tevékenységet, a döntéshozatalt illetve a PR részleget.

Mivel a cég működése nagyrészt a benne dolgozó munkatársak teljesítményétől függ, meg kell vizsgálni, hogy a számukra és tevékenységüknek megfelelő energiájú helyen végzik-e munkájukat. Figyelembe vesszük a személyes energiaszámukat (gua szám), valamint a Négy Pillér képletüket, és ezeknek megfelelően javasoljuk a kollégának leginkább megfelelő energiájú helyiséget.

Szemléltetésként vegyünk egy 1 (víz) guával rendelkező vezetőt, aki egy fém energiájú helyen dolgozik. A fém elemű qi őt segítheti a kommunikációban, megfontolt döntéshozatalra késztetheti, és támogathatja a tekintélyét, kifejezőkészségét, valamint nyitottá teheti az absztrakt gondolkodásra.

Ugyanez a menedzser egy föld energiájú helyen nagy valószínűséggel kimerültséghez vezető stresszel, bizonytalansággal végezné munkáját, és arroganciával kezelné a konfliktusokat.

Ugyancsak más a helyzet, ha az előbbi fém energiájú hely pl. egy 4 vagy 3 (fa) guával rendelkező személy munkahelye lenne. Ez a körülmény negatívan hatna kreativitására vagy üzleti vénájára, kimerültté teheti, esetleg kihozhatja cinikus vagy egyenesen goromba oldalát.

A megfelelő hely kiválasztása döntő lehet a sikeres üzletmenet kialakításában. Amennyiben erre nincs lehetőség, formákon és színeken keresztül könnyen befolyásolhatjuk a személy és a hely közötti energia áramlását megteremtve ezzel a nyugodt, kreatív, hatékony munkavégzés feltételeit.

A Négy Pillér analízis még részletesebb képet ad az illetőről, és az őt aktuálisan érő – szintén az öt elem nyelvén kifejezhető – hatásokról, amit szintén figyelembe kell venni.

Vissza az archívumhoz.