A Négy Pillér analízis gyakorlati alkalmazása
2. Egészséges életmód és a Négy Pillér

Manapság szerencsére már széles körben elfogadott tény, hogy testi és lelki állapotunk szoros kapcsolatban van, oda-vissza hat egymásra.

A Négy Pillér és a hagyományos kínai orvoslás tana kiválóan kiegészíthetik egymást. A Négy Pillér a születésünkkor magunkba szívott qi minőségéről ad tájékoztatást, amelyet az idő változásával eltérő hatások érik. Test és lélek azonban elválaszthatatlan egységet képez, így a Négy Pillér analízis alapján hasznos tanácsokkal szolgálhatunk az egészségünk megőrzése terén is. A cél végülis itt sem más, mint a testi-lelki egyensúly elérése.

Komoly egészségügyi probléma, betegség esetén természetesen mindenki első útja a megfelelően képzett gyógyítóhoz vezessen, legyen az orvos vagy természetgyógyász. Ha azonban a megelőzés, a hosszútávú egészségmegőrzés az, amit szeretnénk megvalósítani, a Négy Pillér képlet struktúrája alapján a megfelelő ételek fogyasztása, és a megfelelő típusú testedzés az elsődleges, amivel a legtöbbet tehetjük célunk elérésének érdekében.

A Négy Pillér alapján könnyen kiválaszthatók az egyén számára hasznos elemek, és a hozzá tartozó ételféleségek. „Azzá leszel, amit eszel.” Ez így igaz, hiszen testünk a bevitt táplálékból nyer energiát, építi fel saját magát. Létfontosságú, hogy megadjuk neki azt, amitől a legjobban érzi magát.

Sajnos a mai fogyasztói társadalomban a reklámok hatására a legtöbben bármit hajlandók elfogyasztani; megveszik az olcsó, tömegfogyasztásra szánt, silány minőségű árukat és a "multik" zsebére és a saját egészségük rovására esznek-isznak.

Szemellenzővel járkál az idősebb korosztály is, noha a minőségromlás a régi idők kenyeréhez, tejéhez képest nyilvánvaló. A bevásárlóközpontok polcain sorakozó ételféleségek zöme inkább mérgező, mint testünket tápláló, ízlelőbimbóinkat mesterséges ízfokozók, aroma anyagok tévesztik meg. Ez az, amit nem lehet elégszer kikiáltani.

Aki szeretne valamit tenni az egészségéért, tudatosabb módon vásároljon. Száműzze háztartásából a tartósító- és adalékanyagokkal felturbózott termékeket. (Az nem kerül semmibe, hogy valamit nem veszünk meg.) Szerezzen be lehetőségeihez mérten termelői árut, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Már hallom is, ahogy felhördülnek: „de azok megfizethetetlenek…!” Igen, talán elsőre valóban úgy tűnik, hiszen a heti bevásárláskor nem vészes összegért tele tudja pakolni a bevásárlókocsiját. Viszont érdemes elgondolkodni azon, hogy a púpos bevásárlókocsiban az ételek hányad része válik a javunkra. Az étkezésben is a minőség, nem pedig a mennyiség alapelvét kellene elsősorban megvalósítanunk. A másik dolog pedig az, hogy a bevitt mérgekkel okozott, szépen lassan, de biztosan előidézett, akár súlyos betegségek kezelése nem kevés pénzünkbe fog kerülni. És mennyi időt tölt majd később táppénzen…?

Aki még nem eléggé tájékozott a témában, az napjainkban már, hál’istennek, rengeteg reform- és makrobiotikus táplálkozással kapcsolatos internetes oldalt találhat, ahol ráadásul segítik a látogatót abban, hogyan térjen át egy egészségesebb, test- és környezettudatosabb életmódra úgy, hogy a pénztárcáját sem terheli meg. Néhány általános tanácsot mi is felsorolunk, ami nem kerül semmibe:

 • Fogyassza többségben az Önt leginkább kiegyensúlyozó elemű ételeket. (Ebben segíthet egy Négy Pillér analízis.)
 • Az étel elkészítésével vegye figyelembe az adott elemhez tartozó elkészítési módszert.
 • A testünk számára leghasznosabb elkészítési mód a rövid hőkezelés (pl. wokban). Az ételeinket ne főzzük túl, és a nyers ételeket inkább melegben fogyasszuk, amikor jótékony, hűtő hatásukat hasznosíthatjuk.
 • Szánjunk az étel elkészítésére és az evésre is időt. Élvezzük ki mindkettő esetében minden percét! A táplálékunk így pozitív energiával töltődik fel, az alapos rágás pedig megkönnyíti a tápanyagok feldolgozását.
 • Száműzzük otthonunkból a mikrohullámú sütőt. Senki nem lehet annyira kényelmes, hogy az ételéből időspórolás címén szemetet csináljon!
 • A fehér, finomított termékek helyett rostos, teljes értékű gabonát, pékárut fogyasszon. Nem fog többe kerülni, mert ezekből fogyasztva kevesebbtől jól lakik.
 • Mértékkel használjon sót, így az ételek valódi ízét tapasztalhatja meg. A fehér cukor helyett inkább barna nádcukrot, mézet használjon, de a legkifizetődőbb a stevia növény, aminek kivonata 300-szor édesebb, mint a cukor. A mesterséges édesítőket messziről kerülje. Első tünetként az emésztése fogja bánni a rendszeres használatukat. A legújabb kutatások szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása is közrejátszhat a kóros elhízás kialakulásában, mivel felborítja a szervezet szénhidrát anyagcseréjét.
 • Ha van rá módja, kerülje a mirelit árukat, legyen az fagyasztott zöldség, gyümölcs vagy készétel.
 • Fogyasszon szezonális, helyi zöldséget és gyümölcsöt. A távoli tájakról lakóhelyünkre szállított termékekből kiveszik az éltető qi, és mesterséges anyagokkal kezelik őket, hogy kibírják a hosszú szállítási időt. Ez télen nehezebben megvalósítható, ezért tanácsoljuk, hogy a tél folyamán csírák fogyasztásával pótolja szervezetében a vitaminokat, ásványi anyagokat.
 • Ha nem tud lemondani a húsról, figyeljen arra, hogy az olyan állattartásból származzon, ahol a legkevesebb mesterséges táplálékban és stresszben van az állatnak része. Fogyassza a húst mértékkel.
 • Étkezéskor igazodjon az emberi test természetes ciklusaihoz (12.00-20.00-ig – FELVÉTEL, 20.00-04.00-ig – BEÉPÜLÉS, 04.00-12.00-ig - KIVÁLASZTÁS), ezzel megkönnyíti emésztőrendszere dolgát. A felvétel időszakában egyen tartalmas ételeket (lehetőleg kerülje a szénhidrát és a fehérje fogyasztását egy étkezés keretein belül), a beépülés szakaszában ne egyen, a kiválasztás alatt pedig csak könnyen emészthető ételt fogyasszon, ami elsősorban gyümölcs.

Ez a lista elég hosszú, de lássuk be, némi pénzátcsoportosítással nem kerül semmibe, és már ezzel rengeteget tett az egészségéért.

Térjünk vissza a testmozgásra, -edzésre is egy pár gondolat erejéig.

Minden elemhez társíthatók bizonyos testrészek, testtájak, szövetek, melyeket a nekünk megfelelő módon edzhetjük a testrészekhez rendelt mozgásfajtákkal. A Négy Pillér alapján ez célirányosan meghatározható, így nem szükséges felesleges köröket futnia a helyi edzőteremben. Pl. ha képletében eleve túl sok a Föld elem, de gyenge vagy hiányzik a Fa, nem tanácsos, súlyzóznia, izomtömeg növelő gyakorlatokat végeznie, helyette a nyújtó, lazító gyakorlatok javasoltak elsősorban ahhoz, hogy ideális súlyát és formáját megtartsa vagy visszanyerje.

Legfőbb tanácsunk: Figyelje teste reakcióit a különféle ételek elfogyasztása után, hallgasson az ösztöneire, így ösztönösen tudni fogja, mi az, ami jót tesz az egészségének és kényeztesse testét a szabad levegőn jógával, mely minden testrésznek és szervnek jó szolgálatot tesz, vagy olyan tornával, ami igazán jól esik. Ez tényleg nem kerül semmibe!

Jó egészséget kívánunk!

Vissza az archívumhoz.