Feng Shuival a környezetvédelemért, Föld Napja - április 22.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Denis Hayes, a mára világméretű Föld Napja mozgalom elindítójának célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és a környezeti ártalmak veszélyeire. Magyarország csaknem 20 éve csatlakozott hozzájuk.

A tradicionális Feng Shui az ember és környezete közötti harmónia megteremtésének egyik eszköze.

De vajon milyen harmóniáról beszélhetünk a túlzsúfolt nagyváros szmogjában fuldoklóknak, a füstöt okádó gyárkémények vagy az irdatlan mennyiségű elektroszmogot kibocsátó magasfeszültségű oszlopok erdejének közelében élőknek?

Hol kezdődik a Feng Shui tanácsadó felelőssége egy olyan világban, ahol az emberek többsége megrögzött fogyasztóként a reklámoknak bedőlve olcsó műanyag szeméttel rakja tele bevásárlókocsiját hétről-hétre, mérgezve saját testét és környezetét?

Sorolhatnánk még a kérdéseket, melyek a globális, természeti, gazdasági és morális válság szemmel látható jeleire hívják fel a figyelmet. Az azonban nem kérdéses, hogy változásra, változtatásra van szükség.

„…ma már nem azt kérdezik az embertől, hogy hajlandó-e a változásra vagy sem, hanem azt, hogy mennyire gyorsan és milyen hatékonyan tud megváltozni!…Ez ugyanis az a pillanat egy ember és közössége életében, amikor felismeri azt, hogy a probléma csak akkor oldható meg, ha ő maga is változik, ha gondolkodásán, életvitelén, a világról alkotott felfogásán egy kicsit dolgozik és változtat.”(Takáts Péter*)

A Föld Napja mozgalom egyik jelszava: „Egy nap nem elég”, ezért egy sorozatot szeretnénk indítani, amelyben havonta egy-egy területre fókuszálva felhívjuk a figyelmet arra, mi az, amivel a fenntartható környezet megvalósulását szolgálhatjuk.

*Takáts Péter „Iszonyú dolgok mostan történűlnek…” című cikke itt olvasható:
http://www.menedzserkalauz.hu/takats_peter_-_iszonyu_dolgok_mostan_tortenulnek.pdf

A témával kapcsolatos előadás hanganyaga:
http://tisztahangok.wordpress.com/2009/04/07/takats-peter-mire-tanit-bennunket-a-valsag/

Vissza az archívumhoz.