Holdújév ünnepe 2009. január 26.

„Múlt, jelen, jövő közötti különbség csak illúzió, még ha oly makacs is.” (Albert Einstein)

Piros lampion

Kínában és a világ számos országában élő kínai közösségek január 26–án ünneplik a HOLDÚJÉVET (Chun Jie). Ezzel búcsúztatják a Patkány évét és köszöntik 2009–et, az Ökör évét.

Ez valójában egy kéthetes ünnepségsorozat, amely a téli napfordulót követő második újholdtól a telihold napjáig tart.

A számítások alapja a LUNÁRIS naptár, amely igen bonyolult és összetett.

A Feng Shui-nál és a Négy Pillér Sorselemzésnél a SZOLÁRIS naptárt használjuk, amely a Nap látszólagos járásán alapszik. Eszerint a 2009-es év február 4-én kezdődik, amely egyben a tavasz ébredésének időpontja is.

A hét minden napjának megvan a maga hagyományos „forgatókönyve”, mikor hová mennek vendégségbe, mit vesznek fel, mit kell tenni és mit nem szabad, mi kerül az ünnepi asztalra.

Az ünnepre rituális takarítással készülnek, kis mandarin fácskával (a mandarin azonos hangzású a szerencse szóval, a kantoni nyelvjárásban), piros papírokkal és feliratokkal díszítik fel a lakást.

Tradicionális ételek kerülnek az asztalra, babonásan figyelnek arra, mit hogyan tesznek és mondanak. Szimbolikus értelmű és valódi ajándékokkal lepik meg egymást a családtagok és ismerősök. A díszes piros borítékba tett pénz (csak páros számú lehet), elterjedt szerencsehozó jókívánság.

A kínai Holdújév alkalmából szinte pirosba öltözik az egész város, mert a szerencse és a gazdagság színének tartják. Az ünnepség sorozatot lampion díszes utcai felvonulás zárja. A parádé fénypontja a tradicionális tűzjáték és sárkánytánc, ahol selyemből készült díszes sárkány figurákat táncoltatnak.

A modern Feng Shui irányzatok számos szimbolikus jelentésű tárgy használatát vették át ebből az ünnepségkörből, amelyeknek gazdagságot, sikert, boldogságot hozó szerepet tulajdonítanak. Szerepük a népi hiedelmekben gyökerezik, alkalmazásukat nem lehet alátámasztani a Feng Shui alapelveivel.

Lássunk néhány példát a teljesség igénye nélkül:

  • Piros boríték
  • Pénzfüzér
  • Gazdagság váza
  • Különböző jelentésű művészi kalligráfiák, feliratok
  • Vörös szalagok használata

Minden népnek megvannak a maga ünnepi szokásai, ezeket tartsuk tiszteletben, és ápoljuk saját hagyományainkat

A tradicionális Feng Shui alapelvei univerzálisak, ezért alkalmazása nem jelenti egy, a számunkra idegen kultúra szokásrendszerének átvételét.

Reméljük nem felejtettek el lencsét enni és meghúzták a kismalac farkát is, így gazdagok és szerencsések lesznek 2009-ben is!

Vissza az archívumhoz.